Japonské stolárske dláto SENKICHI DOUSHO - 24 mm

Ručne robené japonské kované dláto od značky SENKICHI typu Tatakinomi (叩き鑿). Laminovaná dvojvrstvová čepeľ s vysokou tvrdosťou. Telo vytvorené metódou kováčskeho zvárania. Ostrie je do rukoväte zasadené v miernom uhle. Vhodné na bežné stolárske použitie. Šírka čepele 24 mm. Vyrobené v Japonsku.

senkichi_logo

Čepele tradičných japonských dlát Nomi (鑿) sú vyrobené laminovaním z dvojvrstvovej ocele. Samotné telo je úmyselne vyrobené z mäkšieho materiálu, ktorý tlmí rázy pri údere paličkou a znižuje šancu na poškodenie nástroja. Ostrie je však vytvorené z extrémne tvrdej karbónovej ocele, z ktorej sa pri výrobe stane vrstva s tvrdosťou 62 Rc pri klasických Nomi dlát, až do tvrdosti 67 Rc pri japonských dlátách s HSS čepeľou, pričom klasické európske dláta dosahujú iba 58 až 60 Rc.

vyrobené_v_japonsku

Ručne vyrábané dláta Nomi sú vytvorené metódou kováčskeho zvárania , ktorá sa používala celosvetovo pred nástupom lacnej mäsovo vyrábanej ocele. Bohužiaľ táto kedysi vynikajúca technika sa vo výrobe dlát mimo Japonska dnes už prakticky nevyužíva.

Vlastnosti dláta Nomi:

✅ Tradičné japonské dláto Nomi
✅ Na bežné stolárske použitie
✅ Ručne vyrábané
✅ Tvrdosť čepele až 62 Rc
✅ Vybraný profil ostria = menšie trenie
✅ Ostrie pod uhlom = vyššia pracovná hĺbka
✅ Rukoväť z červeného duba
✅ Vyrobené v Japonsku

Ostrie je do rukoväte zasadené v miernom uhle, čo umožní dosiahnutie vyššej pracovnej hĺbky. Vybraný profil ostria zmenší plochu, ktorou sa dláto dotýka spracovaného dreva a znižuje trenie materiálu. Zároveň sa tým dláto ľahšie brúsi a po opätovnom brúsení si čepeľ udržuje rovný tvar. Brúsenie týchto dlát je odporúčané pomocou mokrých japonských brúsnych kameňov, čím vás nástroj odmení vynikajúcou ostrosťou a odolnosťou ostrie po dlhú dobu.

Objímku dlát Nomi je potrebné pred prvým použitím osadiť.